T K

VAKIF KATILIM BANKASI- Blok Zinciri Tabanlı Müşteri İstihbarat Paylaşımı (Rizico)

Proje İçeriği

Blok Zinciri Tabanlı Müşteri İstihbarat Paylaşımı – (Rizico): Günümüzde popülerliği hızla artmış olan blokzincir teknolojisi, finans sektöründe sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Vakıf Katılım Bankası Ar-Ge Merkezi tarafından bu teknoloji üzerine çeşitli araştırma çalışmaları ile bilgi birikimi oluşturulmuş ve mevcut teknolojide yetersizlik tespit edilen konularda proje fikirleri geliştirilmiştir. Bankacılığın en temel konularından biri kredilerin tahsilatıdır ve kredilerin gecikmeye düşmeden tahsil olmasını sağlamanın ilk şartı ise, doğru müşteriye doğru kredinin kullandırılmasıdır. Kredi değerlendirme aşamasında, tahsis mercilerine ışık tutacak en kritik veriler istihbarat sorgulamaları ile elde edilmektedir. İstihbarat verileri genellikle Risk Merkezi(RM) ve Kredi Kayıt Bürosu(KKB) gibi merkezi kurumlardan sağlanmaktadır. Fakat bu merciler tarafından sağlanan veriler mevcut durumda ihtiyacın tamamını karşılayamamaktadır. Bu çalışmada, istihbarata konu olan limit, risk ve teminat bilgileri, blokzinciri altyapısı sayesinde bankaların ortak veri paylaşımına açılmış olacaktır. Bir banka kredi kullandırdığı bir müşterisinin istihbarat bilgilerini, uygun formatta detaylı olarak blokzinciri ağındaki bloklara ekler. Bu veri diğer ağlarda anlık olarak görülür. Eğer bu müşteri başka bir bankada çalışmak isterse blokzinciri ağına dâhil olarak bu bilgilere ulaşabilir. Bu kapsamda, istihbarat bilgilerine ulaşmak isteyen her bankanın aynı zamanda veri sağlayan bir ağ olması da beklenmektedir. Her bir banka tarafından eklenen istihbarat bilgilerinin toplamı, blokzinciri ağına dâhil olmuş tüm bankaların kullanımına sunulmuş olur. Bu toplam veri her bankanın kendi tarafında ayrı ayrı senkron bir şekilde tutulur. KKB(Kredi Kayıt Bürosu) ve RM (Risk Merkezi) tarafından bankalara sorgu yoluyla sağlanan veriler, finansal kuruluşlardan toplanıp bir model üzerine konsolide edilmiş veri kümesidir. Finans kuruluşları müşterilerine ait risk, limit, çek, teminat vb. verilerini aylık olarak FTP (File Transfer Protokol) veya çevrimiçi yolla KKB ve RM ile paylaşır. KKB bu verileri bir model üzerinde geliştirir ve hem bireysellerin hem finans kuruluşların çevrimiçi sorgu yapmasını sağlayacak altyapıyı sunar. Bu yolla bir bankanın bir müşteri için ihtiyaç duyacağı birçok veri KKB veya RM aracılığıyla sağlanmaktadır. Ancak bu veriler içerisinde teminat bilgileri yetersizdir. RM tarafından sağlanan verilerde müşteriye ait teminatın türü, tutarı ve teminata alındığı tarih bilgileri bulunmaktadır. Ancak teminatın neyin karşılığında ve hangi oranda verildiği bilgisi bulunmamaktadır. Bu verinin sağlanmış olması, müşteri için daha doğru bir istihbarat çalışması yapılmasının önünü açmaktadır. Projede blokzincir alt yapısı kullanılarak müşteriye ait kredi risklerini daha net, güvenilir, hızlı biçimde tespit edilecek ve müşteri kredi tahsis süreci hızlandırılacaktır.


Projenin Amacı

mehmet.butun@vakifkatilim.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Blok Zinciri Tabanlı Müşteri İstihbarat Paylaşımı – (Rizico) projemiz ile yeni bir ürün geliştirilmiştir. Bu ürün ile müşteriye ait kredi risklerini daha net, güvenilir ve hızlı bir biçimde tespit edilebilecek ve müşteri kredi tahsis süreci hızlandırılacaktır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Projenin en büyük inovasyonu blokzincir teknolojisi kullanılarak müşteri istihbarat bilgilerinin paylaşılmasıdır. Rizico projesiyle kredi tahsis sürecinde kullanılan ve büyük önem arz eden istihbarat bilgilerine API, Kullanıcı Ara yüzü ve Veritabanı üzerinden erişim sağlanacaktır. Bu sayede kredi tahsis süreci hızlanacaktır ve maliyeti düşecektir. Bunların yanı sıra dünyada yeni bir teknoloji olan blokzincir teknolojisi sayesinde veri mahremiyeti zafiyeti olmadan paylaşım sağlanacaktır


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Rizico projemiz üst yönetimimiz tarafından aktif olarak desteklenmiştir. Projemizin yaygınlaştırma çalışmaları aşamasında üst yönetimiz toplantılara ve farklı kurumlar ile görüşmelere katılım gerçekleştirmiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje kurum içinde İstihbarat birimlerine fayda sağlayacaktır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bir bankanın istihbarat servisi bir çalışanından günde 10 firma istihbaratı yapmasını beklemektedir. Bir firmanın istihbarat bilgilerine ortalama 6 bankadan erişilmektedir. İstihbarat bilgilerini birim çalışanları diğer bankaların ilgili biriminde çalışan kişileri arama yolu ile ulaşmaktadır. Bu sürece ulaşılamama kaynaklı gecikmeler ve yanlış anlaşılmalar olumsuz yönde etkiler bırakmaktadır. Ayrıca bankalar istihbarat yükleri doğrultusunda çalışan istihdam etmektedir ve her çalışanın iş yapma gücü yaklaşık olarak eşit kabul edilmektedir. Ayrıca İstihbarat birimleri ayda ortalama 724 istihbarat sorgu talebi almaktadır. Mevcut yapıda bir istihbarat çalışanı günde 40-100 arama ve aranma ile sürece dahil olmaktadır. Bu işlem çalışan için günde ortalama 2 saat vakit kaybına sebep olmaktadır. Yapılan analizler sonucunda istihbarat birimine gelen bir istihbarat talebini ortalama 3.9 günde karşılayabildiği görülmüştür. Olağan dışı iş yükü olan zaman aralıklarında taleplerin karşılanamayacak kadar artışı ile istihbarat biriminin talep karşılama süreleri 9 güne kadar artış göstermektedir. Tüm bu süreçteki iş yükü ve zaman kaybı Rizico projesi ile ortadan kaldırılacaktır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projede Ar-Ge-İnovasyon Servisinden 8, Kredi Risk Analitiği Müdürlüğünden 1, İstihbarat Servisinden 1 olmak üzere toplam 10 kişi aktif olarak projede görev almıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Octabase